En outdoor-kampagne kan være en fantastisk måde at nå din målgruppe på. Outdoor-annoncering er et af de få medier, der ikke kan blokeres af Ad-Blockers, og man kan nå en høj penetrering i den danske befolkning på få uger. Og så skaber det ekstra tillid hos forbrugerne, når et brand ses i det offentlige rum, da det bliver opfattet som en blåstempling af brandet. Derfor hører vi engang i mellem fra annoncørerne, at de lige er "kommet til" at købe nogle outdoor-placeringer i byerne. Men det kan være intimiderende at booke en out of home-kampagne, fordi der er noget på spil for dit brand både økonomisk og omdømmemæssigt.
Her kommer der nogle gode råd til din næste outdoor-kampagne – om du har købt en enkelt abribus, en landsdækkende serie, eller måske en foliering af en hel metrostation.
Gennemtænk hele din kommunikationsstrategi.
Ligesom med alle andre annoncer, bør outdoor-reklamer indgå som en del af din overordnede kampagnestrategi. Outdoor-annoncering kan sjældent stå alene, da dens hovedformål ofte er at skabe opmærksomhed og brandgenkendelse. Du bør kombinere outdoor med andre kanaler som online-annoncering, sociale medier eller øgede budgetter til search. Når folk ser din outdoor-annonce, kan de blive motiverede til at søge efter dit brand på nettet eller besøge din hjemmeside – her skal din online tilstedeværelse være klar til at tage imod dem. En stærk outdoor-kampagne, der ikke understøttes digitalt, kan betyde tabte muligheder og kunder. Det er ofte ikke lige så effektivt, hvis outdoor er det eneste du kører i kampagneperioden, men er du presset på budgettet, bør du i det mindste implementere råd nr. 8.
Hold budskabet kort.
Når folk ser outdoor-annoncer, er de ofte på farten – enten kørende, cyklende eller gående. Derfor er det vigtigt, at dit budskab kan afkodes hurtigt, typisk inden for 3-4 sekunder. Hold teksten kort, præcis og til det vigtigste budskab. Overvej en overskrift med maksimalt 5-7 ord, og prøv at undgå lange forklaringer eller detaljerede tilbud, selvom det kan være fristende. Lange budskaber og tilbud passer bedre til digitale formater, hvor forbrugerne har mere tid til at fordybe sig. I outdoor-konteksten skal dit budskab være stærkt, enkelt og let at huske, og prøv derfor at skabe tydelig sammenhæng mellem overskrift og billede. Og selvom der er eksempler på meget lange tekster, der bryder med de konventionelle regler, er best practice at holde det kort.
Udnyt læsersituationen.
Sidder dine læsere i trafikken, venter på toget eller går en tur i byen? Udnyt læsersituationen til at gøre dit budskab mere relevant. Kontekst er afgørende for outdoor, og jo bedre du tilpasser kampagnen til omgivelserne, desto mere effektiv vil den være. Har du fx booket skærmene i et fitness center, vil det give mening at vise produkter og skrive tekster, der både passer til målgruppen og situationen.
Dit logo kan også placeres øverst.
I mange annoncer er det almindeligt at placere logoet nederst, men det behøver ikke altid at være tilfældet i outdoor-kampagner. Udbyderne af outdoor-medierne har god data på, at det giver bedre brandgenkendelse, at vise dit logo øverst på et display. Dette er dels pga. den korte tid til at afkode budskabet, men også at man helt lavpraktisk hæver logoet over trafikken og folkemængden på fx Strøget. Husk, at out of home-reklamers styrke ligger i brandgenkendelsen, og dit logo er ofte det mest genkendelige. Nogle gange kan dette dog ikke lade sig gøre ift. dine egne brand guidelines, og så skal du holde dig til dem.
Du behøver ikke altid et call-to-action.
I modsætning til digitale annoncer, hvor en call-to-action (CTA) ofte er afgørende, behøver outdoor-reklamer ikke altid at have en direkte CTA. Outdoor handler ofte om at skabe opmærksomhed og øge brandbevidstheden. Dog kan en subtil CTA, som fx at opfordre til at besøge din hjemmeside, være effektiv, men det bør ikke være det primære fokus i en outdoor-kampagne. Ideen er, at skabe en klar og tydelig annonce uden for mange unødvendige elementer, og her kunne CTA'en måske sløjfes.
Vis ansigter, hvis du kan.
Mennesker reagerer instinktivt positivt på ansigter, og outdoor-reklamer med billeder af mennesker har ofte større effekt end dem uden. Et ansigt kan skabe en emotionel forbindelse og gøre budskabet mere personligt og relatérbart. Overvej at inkludere ansigter i din kampagne, især hvis de kan spejle din målgruppe eller fortælle en historie om dit produkt eller service.
Tænk i serier.
En outdoor-kampagne behøver ikke at være en enkeltstående annonce. Overvej at skabe en serie af 3-4 outdoor-reklamer, hvor hvert element fortæller en del af en større historie eller viser forskellige produkter med samme kampagneidentitet. Du kan opdele budskabet i flere trin eller vise forskellige aspekter af din kampagne, afhængigt af hvor folk ser reklamerne. Dette kan skabe nysgerrighed og øge engagementet, da folk vil være mere tilbøjelige til at følge kampagnen, hvis de ser den igen og igen på forskellige placeringer.
Dokumenter og del.
En outdoor-kampagne kan være en stor investering, så sørg for at dokumentere den grundigt. Tag billeder og videoer af dine outdoor-reklamer og del dem på sociale medier eller i pressemeddelelser. Dette skaber yderligere synlighed og viser både nuværende og potentielle kunder, at dit brand er stort nok til at være til stede i det offentlige rum. På den måde kan din outdoor-kampagne få liv online og sprede sig bredere end de fysiske placeringer, og du kan på den måde få lidt mere ud af dit budget.
Husk, at som enhver anden kampagne, er det bedst at have en klar ide om, hvad du vil med annoncerne, inden du briefer din kreative partner. Men du er selvfølgelig altid velkommen til at tage kontakt til Hultén, hvis du har brug for sparring til at tænke de store tanker helt fra start, så du er sikker på, at du får bygget en effektiv (og helt korrekt) outdoor-kampagne.
Held og lykke med din kampagne!